click here ^_^

Labels

riang selalu ^_^

Thursday, 23 February 2012

perumpamaan org yg mempunyai ilmu^_^Perumpamaan agama yang aku diutus Allah ‘azza wajalla dengannya, yaitu berupa petunjuk dan ilmu ialah bagaikan hujan yang jatuh ke bumi. Diantaranya ada yang jatuh ke tanah subur yang dapat menyerap air, maka tumbuhlah padang rumput yang subur. Diantaranya pula ada yang jatuh ke tanah keras sehingga air tergenang karenanya. Lalu air itu dimanfaatkan orang banyak untuk minum, menyiram kebun dan beternak. Dan ada pula yang jatuh ke tanah tandus, tidak menggenangkan air dan tidak pula menumbuhkan tumbuh-tumbuhan. Seperti itulah perumpamaan orang yang mempelajari agama Allah dan mengambil manfaat dari padanya, belajar dan mengajarkan, dan perumpamaan orang yang tidak mau tahu dan tidak menerima petunjuk Allah yang aku di utus dengannya.” HR Bukhari Muslim


Assalamualaikum w.r.t..
Di sini ana ingin berkongsi sedikit kata2 yg sangat ana tertarik ketika belajar bersama guru ana pd hari ini yaitu pada 24/2/2012..ketika sedang belajar..guru ana ada mengatakan bahawa ilmu itu terbahagi kepada 3 golongan..
 1.golongan pertama ialah ilmu yang umpama air yang jatuh pada tanah yang gersang..
maksudnya ialah ilmu yg mereka peroleh ketika belajar adalah ilmu yang tidak memberikan manfaat kepada dirinya dan orang lain..

  2.golongan kedua pula ialah umpama air jatuh pada tanah yang subur..
maksudnya ialah ilmu yang mereka pelajari adalah ilmu yang dapat memberikan manfaat pada dirinya dan orang lain..sama seperti tanah yang subur..apabila air turun pada tanah tersebut,ia akan memberikan kesuburan kepada pokok2 yg ada di tanah tersebut..dengan itu pokok tersebut akan menghasilkan buah-buahan yamg orang lain dapat mengambil manfaat daripadanya..

  3.golongan ketiga pula ialah umpama air yang jatuh kedalam tempat yang bertakung..
maksudnya ialah ilmu yang mereka pelajari ialah ilmu yang tidak bermanfaat pada dirinya sendiri tetapi orang lain yang akan mengambil manfaat daripadanya..samalah seperti air yg jatuh kedalam kawasan yg bertakung seperti perigi..ianya tidak memberikan manfaat utk dirinya sendiri.tetapi owg lain yg perlu dtg kepadanya utk mngambil manfaatnya..

itu sajalah yg dpt ana kongsikan..^,^..